U posljednje vrijeme aktuelna je tema napada na novinare uz otežavajuće okolnosti koje podrazumijevaju korištenje položaja moći. Kada govorimo o tom načinu ”napada” tanka je linija između demantovanja novinarskih navoda, iznošenja vlastite odbrane i dovođenja samih novinara u poziciju u kojoj im je ugrožena sigurnost. Nosioci javnih funkcija moraju obratiti posebnu pozornost te pridržavati se zakona i konvencija koje garantuju sigurnost novinarima.

Kao primjer direktnog napada na novinara uz korištenje pozicije moći, a koji još uvijek nije procesuiran, prisjetit ćemo se izjava tadašnjeg direktora Obavještajno sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice.

Osmica je priznao da je izvršio napad na novinara Avdu Avdića te mu je tom prilikom nanio i lakše tjelesne povrede.

Govoreći o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

– Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao “šta je vi paraobavještajci”. Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio krivičnu prijavu protiv mene, pa se onda počeo lizat sa mnom – kaže Osmica.

U izjavi samog Osmice možemo vidjeti da je novinar Avdo Avdić o nemilom događaju informisao sve nadležne policijske agencije, međutim Osmica do danas nije odgovarao za krivično djelo koje je i sam priznao.

Izjavu možete poslušati na video ispod od devete minute.