Home Istraga Pozadina napada na “TikTokera” iz podzemlja: Mustafa Mehičevič koji je pucao u...

Pozadina napada na “TikTokera” iz podzemlja: Mustafa Mehičevič koji je pucao u Faću bio je čuvar Edina Gačanina Tita. Povezan je i sa kompanijom AD Monetize čiji vlasnici ne kriju bliske veze sa članovima SDP-a i DF-a

297

Mustafa Mehičević, jedan od dvojice napadača na sarajevskog kriminalca Amira Pašića Faću, bio je dio grupe koja je 2016. godine čuvala Edina Gačanina Tita, saznaje Istraga.net.

Mehičevića su tada angažirali Ibro Miladin i sarajevski biznismen Gordan Memija, koji je tada bio domaćin vođi moćnog narko kartela Tito i Dino. Bitno je napomenuti da u tom trenutku obavještajne i sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, ali i regiona nisu imale informacije čime se bavi Edin Gačanin.

Tito je u Bosnu i Hercegovinu, podsjećamo, doputovao 17. septembra 2016. godine, a na Aerodromu ga je dočekao Gordan Memija. Tadašnjeg državljanina Bosne i Hercegovine i UAE, a sedam godina kasnije će se ispostaviti narko bossa su tada čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije, te Ibro Miladin koji je kasnije postao specijalac, da bi nakon “policijske karijere” otputovao u Dubai gdje je čuvao Edina Gačanina Tita.

Internom istragom u FUP-u utvrđeno je da su pripadnici Specijalne jedinice sve vrijeme bili sa Edinom Gačaninom, koji je, podsjetit ćemo, u tom momentu bio anonimus za bh. obavještajne i sigurnosne agencije. Pratili su ga u stopu dok se u sarajevskim ugostiteljskim objektima družio sa Gordanom Memijom i drugim saradnicima iz Sarajeva.

Mustafa Mehičević se nekoliko puta uslikao sa Ibrom Miladinom, što jasno prezentira njihovo poznanstvo, ali ne garantuje prijateljstvo zbog kojeg bi Mehičević pucao na treće lice.

Faćo je proteklih mjeseci na TikToku iznosio brojne uvrede na račun ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, svoje suparnike iz krim miljea, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagić zvanog Osmica, Gordana Memije čiji je otac bio savjetnik Alije izetbegovića, te mnoge druge javne ličnosti sa obje strane zakona. Faćo je na Tik Toku vrijeđao i vlasnika kompanije AD Monetize Ajdina Brkovića, pokušavši na taj način da reketira vlasnike kompanije koja je prošle godine, pod sumnjivim okolnostima, prodajući navodno “čajeve” ostvarila promet u iznosu od 51 milion maraka.

Mustafa Mehičević i Ibro Miladin
Mustafa Mehičević i Ibro Miladin

Mehičević je, kako saznajemo, i prošle godine bio akter pucnjave, kada je Ibro Miladin, štiteći Boška Jerkovića, još jednog saradnika Edina Gačanina Tita, u junu prošle godine, skoro na istom mjestu gdje je sada ranjen Amir Pašić Faćo, ranio drugog sarajevskog kriminalca Timura Keketovića.

I Ibro Miladin, bivši pratilac Edina Gačanina Tita, uposlenik je kompanije AD Monetize.

Prema saznanjima Istrage, upravo je kompanija AD Monetize bliska sa određenim političarima i načelnicima sarajevskih općina i kompanija koja se pojavljuje kao potencijalni investitor za gradnju hotela na lokaciji Barice iznad Sarajeva. Ajdin Brković, odgovorno lice kompanije AD Monetize i glavni akter Faćinih napada na društvenoj mreži TikTok ne krije bliske odnose sa Irfanom Čengićem, načelnikom općine Stari Grad i Komšićevim savjetnicima, ujedno i najbližim saradnicima, Feridom Mušićem i Albinom Zuhrićem (predsjednikom kantonalnog odbora DF-a Sarajevo i delegatom u Domu naroda FBiH), a pojedini mediji su prenijeli informaciju da je upravo Ajdin Brković glavni finansijer iz sjene Irfana Čengića i novi finansijer Demokratske fronte.

Foto: Čengić, Mušić i Zuhrić u društvu s Brkovićem (krajnji desno) kojeg “ne poznaju”
Foto: Čengić, Mušić i Zuhrić u društvu s Brkovićem (krajnji desno) kojeg “ne poznaju”

Prema informacijama Istrage, Mustafa Mehičević i Jasmin Jasika nedavno su otvorili “Call Centar”, koji radi za Brkovićevu kompaniju AD Monetize. Čengićevi politički oponenti, prvenstveno lolakna organizacija Stranke demokratske akcija, čiji je kandidat za načelnika bio Dženan Selimbegović su na društvenim merežama plasirali informaciju da iza Čengićeve kampanje stoji Ajdin Brković i da je Brković glavna spona između Čengića i Komšićevog DF-a, koji je samo u općini Stari Grad odlučio podržiti kandidata Trojke za načelnika.

Foto: Delegacija Demokratske fronte (Mušić, Komšić i Zuhrić) sa Irfanom Čengićem